torstai 2. lokakuuta 2014

TSI maalaisrahvaan vaatteet 1700-luvun tyyliin.

Elokuussa lupasin kertoa tarkemmin kuinka tein ajanmukaiset(tai ainakin sen näköiset) vaatteet 1700-luvun markkinoille. Ehkäpä joku aiheesta kiinnostunut saa näistä sopivia vinkkejä oman asun valmistamiseen. Monissa historia-tapahtumissa on erittäin toivottavaa, että markkinavieraatkin saapuvat paikalle ajanmukaisissa asuissa, vaikka tietysti se on aivan vapaaehtoista. Mutta itse ainakin nautin kun sai pukeutua aivan eri tavalla kuin nykyään, ja oli ilo katsella muita myyjiä jotka olivat aiheeseen paneutuneet. Kaikki eivät selvästikään olleet, vaikka myyjiltä selvästi sitä etukäteen vaadittiin ja ohjeitakin sai niin paljon kuin oli tarpeen.
 
Oma asuni mukaili tuon ajan maalaisrahvaan asua. Oikeasti tuohon olisi kuulunut vielä nuttu, eli eräänlainen takki tuon aluspaidan päälle. Minulta loppui kuitenkin valmisteluaika kesken ja oli siellä markkinoilla niin kuumakin, että olin lopulta aivan tyytyväinen siihen ettei enempää vaatekerroksia ollut puettavaksi.

Tärkeää oli luonnonmateriaalit(tai sen näköiset) kankaissa. Omaan asuuni löytyi vihreä pellavanoloinen verho kirppikseltä. Paitaan ja hattuun käytin omista varastoista löytynyttä vaaleaa pellavaa, ja koska se loppui kesken, jatkoin mekkomaisen aluspaidan helman pituutta vanhalla puuvillalakanalla. Pitsit eivät isosti kuuluneet rahvaan vaatteisiin, mutta kankaan niukkuuden vuoksi päädyin ompelemaan pätkän pitsiä huiviini, joka oli niin pieni ettei sitä olisi voinut solmia kiinni ja essun helmaan, joka sitten olikin ainoa puvun koristus.

Tässä selostukset asun eri osista. Kysyä saa :) Mitoissa on mukana 1 cm:n saumavarat.
  
Huivin muoto oli ihan omasta päästä, ei minkään ohjeen mukainen. Se muodostui kahdesta suorakaiteen muotoisesta kangaspalasta joiden toiset päät leikkasin 45 asteen kulmaan vinoiksi ja ompelin nämä kohdat yhteen. Huivin taakse muodostui siis pystysuora sauma. Huivin reunaan ompelin koneella tiheän ompeleen parin sentin päähän reunasta ja hapsutin sitten reunan. Etupuolelle vain laskostin reunat kapeiksi ja ompelin pitsipätkään kiinni. Ajattelin että huivi korvaa tarpeeksi paljon sitä puuttumaan jäänyttä nuttua.

Myssyn toteutuksen keksin itse. Minulla oli kyllä kuva josta otin mallia, mutta ohjeita en löytänyt(vaikka muistelin nekin jossain vaiheessa saaneeni). Myssyn piti olla tarpeeksi iso koska minulla on päässäni rastat eikä mikään pikkupipo kävisi ollenkaan. Tästä tuli vähän liiankin iso ja mietin kehtaanko pistää sitä päähäni, mutta sainkin yllättäen juuri hatustani kehuja, joku jopa kysyi teenkö niitä myyntiin.  No en tee, mutta tästä kuvasta voi kukin ottaa mallia jos tahtoo :) Hatun etureunan oli tarkoitus olla tuollainen kuin kuvassakin, eteenpäin. Mutta siitä tuli liian pitkä ja lopulta käytin hattua niin että tuo etureuna oli taitettuna kaksinkerroin, eli taaksepäin. Niskassa on oikeasti aikaan sopimattomasti piilossa kuminauha, ja siten hattu oli helppo pukea. Sidoin silti myös nauhat. Kuvassa vasemmanpuoleisin hatunreuna on kaksinkertainen, ja rypytin siitä oikean reunan(siis reunat, koska oli kaksinkerroin). Myös keskimmäinen osa on kaksinkertainen ja siitä on rypytetty oikea reuna. Isoin, eli oikeanpuoleisin hatun osa on yksinkertainen ja siitä on rypytetty vasen reuna eli tuo joka yhdistyy reunapaloihin. Jonkinlainen myssy oli kuulemma tuohon aikaan oltava, edes pieni huivi takaraivolla, sillä huiviton/hatuton nainen oli huonomaineinen.

Essu oli suorakaiteen muotoinen 75x75cm pala jonka reunat päärmäsin ja rypytin yläreunan  32 cm leveäksi. Yläreunaan ompelin kaksinkertaisen kaistaleen ja alas puuvillapitsin.

Mekkomainen aluspaita on hauskan mallinen ja helppo tehdä. Siihen tarvittiin suorakaiteen muotoinen 57x180 cm pala. Tähän palaan lisäsin molempiin päihin  vanhaa lakanaa jotta pituutta tuli tarpeeksi. Taitoin palan keskeltä ja leikkasin pääaukon. Siitä tuli liian iso ja paikkasin vahinkoa tekemällä vähän rypytystä pääaukon keskelle etukappaleeseen. Muuten vain siksakkasin kaula-aukon reunan, käänsin nurjalle ja ompelin suoralla ompeleella kiinni. Hihoihin leikkasin 34x50 cm kokoiset suorakaiteen muotoiset palat ja lisäksi kainaloihin neliönmuotoiset 12x12cm palat. Hihapalat taitettiin yläpuolelta ja ja nuo neliön muotoiset palat levensivät hihoja ja sivusaumaa kainalon kohdalla, muutenhan hiha oli pelkästään suora kappale. Ne siis ommeltiin kainalon kohdalle kulmittain pystyyn, niin että yksi kulma osoitti hihansuita kohti ja sen vastakkainen kulma paidanhelmaa kohti. Lisäksi leikkasin n.13x63 cm palan jonka halkaisin kulmasta kulmaan(langansuunnista välittämättä) ja ompelin nämä kiilat leventämään sivusaumoja(leveämpi puoli alaspäin) tuon kainalo-neliön alapuolelle.Hihansuissa ei ole kuminauhaa vaan rypytin hieman, laitoin siksakin reunaan, taitoin nurjalle ja ompelin kiinni suoralla ompeleella. Lopuksi leikkasin alahelman suoraksi ja tein kapean reunapäärmeen.

Hame on tehty 140 cm leveästä verhosta. Käytin hyödyksi verhon ylä- ja alakäänteen, ne ovat helmassa. En leikannut verhoa muuten mitenkään, paitsi sopivan mittaiseksi. Vyötärönauhaan on rypytetty kankaan yläosaa. Sivusaumat eivät ole ommeltu ylös asti vaan molemmille puolille  jää aukot, vähän kuin taskun aukot mutta siäpuolella ei ole taskua. Näin vyötärökaitaleilla kiinni solmittava hame on hieman säädettävä. Aukot ovat hyödyksi myös siksi, että hameen alla minulla oli ommeltu pussukka kännykälle ja osalle rahoista. Tavallaan siis irtotasku jota pidin tuossa aukon kohdalla.

Mutta sopivat vaatteet saa myös tosi helposti ja nopeasti. Katso vaikka:  näin kivat vaatteet teki Sirisanin Sari ihanan tyttönsä kanssa, kun saapuivat avukseni ja markkinatunelmasta nauttimaan. Puoli tuntia siinä vaatteiden valmistelussa kuulemma meni. Hameet on surautettu valkaisemattomista pussilakanan puolikkaista ja huiveiksi on sidottu puuvillaiset vauvan rätit. Oikeanpuoleinen essu on kotona ollut itse tehty essu joka nyt taiteltiin vain vähän lyhemmäksi. Ja vasemmanpuoleinen essu on pellavainen saunapefletti joka on sidottu puuvillanauhalla hameen kanssa vyötärölle. Yksiväriset paidat sopivat hyvin samaan tyyliin ja hartioilla on mummon virkattu shaali. Eikö vain näytäkin tosi kivalta!

Lisää kuvia tästä tapahtumasta löytyy tuosta elokuisesta postauksesta ja lisää kuvia sekä tietoa 1700-luvun vaatetuksesta ja muustakin löydät esimerkiksi Elämää 1700-luvulla blogista.



2 kommenttia:

  1. Kaunis!:) Katselin juuri BBC:n rorokoo-dokkareita ja mietin kuinka erilaista oli tavallisen kansan elämä - ja Suomessa vielä yksinkertaisempaa! Oikein huvitti myös katsoa Isoviha-elokuvaa, kaukana oli maailman rokokoot :D Oletko lukenut Fiona Houstonin kirjan https://one.overdrive.com/media/1186779/the-garden-cottage-diaries - lempikirjojani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Haluaisin myös nähdä tuon elokuvan. Kirjaa en ole lukenut, mahtaakohan sitä olla suomeksi kun minulla ei englanti oikein taivu?

      Poista

Ilahdun jokaisesta komentista :)